Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van  tanden in de kaken. De term orthodontie komt van de Oudgriekse termen “orthos” (recht)  en “Odontos” (tand). Maar de orthodontist doet meer dan alleen tanden recht zetten. Hij/zij houdt zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van kaken zodat een harmonieus geheel ontstaat.

Orthodontische afwijkingen:

  • Afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken
  • Afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit.

Veel patiënten hebben een combinatie van beiden.
De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak), kunnen de ontwikkeling van het gebit en de kaken verstoren. Maar dit geldt ook voor invloeden van buitenaf.

De groeiperiode:

Tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van de kiezen en tanden veranderen. Veel voorkomende gewoonten zijn het duimzuigen en het tongpersen. Ook tandheelkunde en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijdig verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij, waardoor de overige tanden en kiezen opschuiven, en later blijvende tanden te weinig ruimte krijgen.

Reden om naar de orthodontist te gaan:

U gaat naar een orthodontist wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit heeft, of wanneer uw tanden en of kiezen niet goed op elkaar passen waardoor u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden.
 

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid;

Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd naar de orthodontist?

In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed én er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen. 

Wat doet de orthodontist?

Hij/zij kijkt eerst hoe uw tanden en kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig heeft, worden er afdrukken van uw gebit en gebitsmodellen gemaakt. Ook maakt de orthodontist gewone kleurenfoto’s en röntgenfoto’s van uw gebit en uw gezicht. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal twee tot drie jaar.
Wanneer het behandelplan is besproken kan worden gestart met de behandeling. De meeste beugels worden eens in de vier tot tien weken gecontroleerd. Daarna krijgt u vaak nog een beugel om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Zo heeft u heel lang plezier van een gezond en schitterend gebit en een stralende lach!

Wordt het vergoed door de verzekering?

Dat verschilt heel erg per verzekering. Lees altijd goed uw polisvoorwaarden, en in geval van onduidelijkheid neemt u contact op met uw verzekeraar. Alleen wanneer er sprake is van een ernstige afwijking met medische indicatie wordt een beugel soms uit de basisverzekering vergoed.

 

Maak kennis met onze orthodontisten

Georgios Tsorovas, orthodontist 
Georgios Tsorovas is een BIG-geregistreerde orthodontist en lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, de European Orthodontic Society en de World Federation of Orthodontics. Hij werkt in verschillende praktijken.

Diana Cojacaru, orthodontist

Diana Cojacaru is een BIG-geregistreerde orthodontist en lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, de European Orthodontic Society en de World Federation of Orthodontics. Zij werkt in verschillende praktijken.

          ONZE SPECIALISMEN

 
1

Oral Diagnostiek

Voor een groot aantal behandelingen is het van belang om goed zicht te krijgen op uw mond, tanden en kiezen.

 

Meer lezen >>
2

Paradontologie

Paradontologie is een differentiatie binnen de tandheelkunde die zich richt op steunweefsels van de tanden en kiezen; het kaakbot, het tandvlees en het ligamentum paradontale.

Meer lezen >>

3

Implantologie

Implantologie is het aanbrengen van implantaten in de mond. Implantaten zijn een optie bij veel gebitsproblemen.

 

Meer lezen >>

4

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van  tanden in de kaken.

Meer lezen >>

5

Chirurgie

U kunt bij Dental Clinic Prinsenhof terecht komen voor een kleine chirurgische ingreep in uw mond. 

 

Meer lezen >>

6

Gnathologie

Een tandarts-gnatholoog richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen.

 

Meer lezen >>