Tandartsangst 

Bent u bang voor de tandarts? Dan bent u zeker niet alleen! Maar liefst veertig procent van Nederlandse volwassenen zegt in enige mate angst te hebben voor de tandarts. Zo'n twaalf procent van de bevolking is zelfs zeer tot extreem angstig. 800.000 Nederlanders zijn zó bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer vijftien procent bang is voor een behandeling en dat zes procent extreme angst vertoont. Het uitstellen van een bezoek aan de tandarts leidt op den duur tot problemen met tanden, kiezen en het tandvlees.

Tandarts Farsi van Tandartspraktijk Prinsenhof houdt rekening met mensen die angst hebben voor de tandarts. Schaamt u niet, u bent in groot gezelschap! Vertel ons waar u bang voor bent, zodat wij daar in onze behandelingen op in kunnen spelen. 

 

Tips om angst al vroeg te voorkomen

  • Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, des te kleiner de kans dat er later angst ontstaat.

  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

  • Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: "Je voelt helemaal niks." Als het dan tóch gevoelig is, kan uw kind zich verraden voelen.

  • Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. U kunt het een klein presentje geven of wat langer laten opblijven. Of verzin iets anders leuks.

Tips voor mensen met tandartsangst

  • Uitstel van het bezoek leidt tot achteruitgang van het gebit. Hoe langer u wacht, des te meer er moet gebeuren. Nu is het beste moment!

  • Praat er met anderen over. Zij kunnen u ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende.

  • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om? Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving. Tandarts Farsi is er zo één!

  • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt. Dan weet u zeker dat er de eerste keer niets gebeurt en dat zal uw angst om te komen verminderen.

  • Durft u echt niet? Neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een 'angsttandarts' of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo'n vijftig tandartsen met een specialisatie in het behandelen van mensen met extreme angst.

  • Wilt u een kalmerend middel innemen? Bespreek dat dan vooraf met de tandarts. Dat is van belang voor de behandeling.

 

          ONZE BEHANDELINGEN

 
1

Angsttandarts

Bent u bang voor de tandarts? Dan bent u zeker niet alleen! Maar liefst veertig procent van Nederlandse volwassenen zegt in enige mate angst te hebben voor de tandarts.
 

Meer lezen >>
2

Snel een kroon

Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt.
 

Meer lezen >>

3

Tanden bleken

Wat de reden ook is, je tanden bleken is een makkelijke manier om je zelfvertrouwen een boost te geven.

 

Meer lezen >>

4

Snel een prothese

Een gehele prothese, voor boven én onder, is binnen 10 werkdagen klaar. Reparaties en alle andere voorkomende kleine werkzaamheden zijn op dezelfde dag klaar of u kunt er zelfs op wachten.

Meer lezen >>

5

Specialismen

Wanneer u problemen heeft met uw tanden en/of mond waarvoor uw eigen tandarts geen behandeling kan bieden of diagnose kan stellen, kunt u terecht bij Dental Clinic Prinsenhof.

Meer lezen >>